4 december 2015

Ekonomisnack på lektionstid

117 elever på Ellwynska skolan har de senaste veckorna träffat Alexander Flygare från Sörmlands Sparbank. Som ungdomsansvarig på banken är ett av hans uppdrag att prata ekonomi med elever på gymnasiet.

Alexander i klassrummet
Alexander Flygare från Sörmlands Sparbank föreläser

Våra ungdomar behöver prata ekonomi! Det visar bland annat en undersökning gjord av Intrum Justitia där attityder till privatekonomi och sparande i olika länder i  Europa har kartlagts. (http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/unga-efterlyser-vettiga-spartips/ 2014-12-01) Allra sämst att prata ekonomi med sina ungdomar är föräldrarna i Storbritannien men på en andra plats kommer Sverige! 1000 svenska föräldrar intervjuades i undersökningen. En stark ekonomi med låga räntor tros vara en av orsakerna till att vi inte pratar ekonomi runt middagsbordet. En annan är vår kultur, vi pratar inte om vad vi tjänar eller om hur mycket vi har lånat.

Alexander Flygares uppdrag är att upplysa! Att allmänt diskutera och väcka intresse för ekonomi. Vad är egentligen ränta? Är du en ”spara” eller en ”slösa”, är bland annat frågor som Alexander ställer till eleverna. Med hjälp av mentometerknappar svarar de helt anonymt på hans frågor.

Mentometer
I klassrummet används mentometerknappar för anonyma undersökningar

På skolan så har vi enligt elevernas egna uppgifter några fler ”slösa” än ”spara”. När eleverna får välja två av tio olika förslag på vad de anser att de slösar mest på så hamnar kläder/smink/smycken och mat klart i topp! 

Alexander pratar om bland annat om ränta
Alexander Flygare pratar bland annat om vad ränta är

Eleverna tycker att Alexanders föreläsning är viktig och intressant. Efter besöket så upplever hela 98 % att de nu kommer att kunna hantera sin ekonomi bättre.  Alla har fått förslag på hur man kan lägga upp en budget för att spara till något. Alla vet nu att ränta är priset för att låna pengar och kanske kommer antalet Slösa på Ellwynska skolan att minska något nu när eleverna är medvetna om vad de lägger sina pengar på. Det kanske är så att ungdomarna nu tar upp ämnet ekonomi hemma runt matbordet och får igång en diskussion som tydligen är rätt ovanligt i Sverige!

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*