5 november 2015

Besök från Litauen

Under många år har våra elever haft möjlighet att göra praktik i Litauen på ett barnhem och på ett sjukhus. I Litauen har vi haft ovärderlig hjälp av tre kvinnor. Nu har vi äntligen fått återgälda lite av deras gästfrihet. Ellwynska skolan har haft besök av en barnläkare, en barnhemsföreståndare och en studentkoordinator från Pakruojis.

Gruppbild
Fr vänster: Rektor Sanna, Ilona, Roma, Sonata och lärare Katarina

Våra gäster:Sonata som är barnläkare, Ilona som varit våra elevers stora stöd i Pakruojis samt Roma som är föreståndare på ett barnhem har besökt Sverige under fem dagar. Den första dagen fick de träffa all personal på Ellwynska skolan och vara med under lektioner i vårt metodövningsrum. De åt lunch på restaurang Josefin på Kullbergska sjukhuset där även våra elever äter sin skollunch.

Solana gör klassrumsbesök
Sonata besöker en lektion

Under veckan besökte de bland annat regionsjukhuset Karsudden, vårdboendet Lövåsgården och dagligverksamhet för personer med någon funktionsnedsättning på Hasselbacken. De besökte givetivs även Kullbergska sjukhuset.

 Utanför Kullbergska
Roma, Ilona och Sonata utanför Kullbergska sjukhuset

På Kullbergska sjukhuset gjorde de studiebesök på barnavdelningen, barnavårdscentralen, mödravården och akuten.

Besök på ambulansen
Visning av ambulans med utrustning

Olika vårdlärare har varit guider under olika dagar och olika besök. Vår samordnare för internationalisering, Claes Söderberg, har haft det övergripande ansvaret för besöket.

Besök på akuten
Lärare Pernilla visade runt på akutmottagningen på Kullbergska sjukhuset

Nyrenoverade Lövåsgården imponerade på våra gäster med sina stora utrymmen och ändamålsanpassade fräscha och rymliga lokaler.


Lövåsgårdens gym
Det stora gymmet på Lövåsgården

Roma, Ilona och Sonata besökta också Hasselbacken och Resurscenter. De beskriver sitt besök där som mycket bra och givande.

Solana med många gåvor
Våra gäster skämde bort personalen på skolan 

En av dagarna åt våra gäster lunch på Lindengymnasiet och restaurang Resedan där elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet lagar och serverar gourmetmat. Sin sista heldag i Sverige besökte Roma, Sonata och Ilona ett flyktingboende för ensamkommande flyktingbarn i Stockholm.

Tack alla som har tagit emot våra gäster under veckan och som har bidragit till att vi har kunnat visa  så mycket på så kort tid:

Regionsjukhuset Karsudden
Kullbergska sjukhuset: Akuten, barnavårdscentralen, mödravården och barnavdelningen.
Hasselbackens dagverksamhet
Lövåsgårdens äldreboende

Stort tack till Roma, Sonata och Ilona för att ni har besökt oss! Vi hoppas få se er snart igen!

 

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*