5 april 2011

Kristina sluter cirkeln

Tillbaka på Ellwynska - nu som lärare

Kristina Wik, lärare på Ellwynska skolan

Ellwynska skolan har sedan den 21 februari en ny omvårdnadslärare. Hon heter Kristina Wik, är 24 år gammal och pendlar  från Norrköping, där hon lever med sin sambo Jonas. Hon är uppvuxen i Strångsjö med sin pappa och mamma. Både Kristina och hennes mamma är sjuksköterskor, något som även Kristinas mormor var. Kristina, som alltså är sjuksköterska i tredje generationen, har alltid velat bli sjuksköterska.

Det naturliga och självklara valet

-När jag skulle välja gymnasieutbildning var Ellwynska det naturliga och självklara valet, säger hon och minns tre härliga år med mycket gemenskap med kompisar både i och utanför skolan. Det hon uppskattade med sina studier, förutom den goda maten, är att hon upplevde att hon verkligen fick ”körkort för livet”. Kristina tog studenten från Ellwynska våren 2005 och började på hösten att läsa till sjuksköterska på Linköpings Universitet i Norrköping.

-Jag fick ett starkt självförtroende och kände alltid en stor trygghet på skolan. Vi fick lära oss att arbeta i grupp och utbildningen har lärt mig mycket om samarbete. Något som jag haft stor nytta av både under min sjuksköterskeutbildning och när jag arbetade på sjukhus, fortsätter Kristina berätta. Jag upplevde att vi fick mycket bra generell kunskap, som är givande för arbetslivet men även privat.

Lätt att få jobb

Efter att Kristina läst på Ellwynska sommarjobbade hon som undersköterska, något hon fortsatte med även under sina studier. -Det var lätt att få jobb och jag har alltid haft möjlighet att arbeta vid sidan av mina studier, säger Kristina. Jag har jobbat på både Pantern och Furuliden, något som har varit väldigt roligt. Framförallt att få arbeta så nära brukarna och komma dem som personer nära, var något jag uppskattade när jag arbetade som undersköterska, berättar Kristina.

Kristina började läsa till sjuksköterska hösten 2005 och upplevde att hon hade stor nytta av sina studier på omvårdnadsprogrammet. -Den kunskap som jag fick både från Ellwynska och från praktiken, var något som jag tog med mig till mina studier. Där upplever jag att jag hade ett försprång mot dom som hade läst exempelvis natur eller samhällsprogrammet. Det blev lättare att förstå teorierna eftersom jag hade sådan vana från det praktiska, beskriver Kristina sina upplevelser av att gå på Ellwynska.

Häftigt att komma tillbaka

När Kristina blev legitimerad sjuksköterska, våren 2008, fick hon direkt jobb på en medicinavdelning på lasarettet i Norrköping. Därifrån flyttade hon sedan vidare till att arbeta på ortopedkliniken, där har hon varit anställd i snart tre år. -Att arbeta som sjuksköterska var väldigt givande, roligt och spännande även om det kunde vara väldigt intensivt ibland. Men det var alltid ett bra samarbete i team med fantastiska kollegor, något som gjorde jobbet både lärande och personligt utvecklande.

Som sjuksköterska handledde Kristina sjuksköterskestudenter på sin avdelning, där såväl blivande läkare, sjuksköterskor som undersköterskor hade sin praktik. -Det var så roligt att handleda och då fick jag upp ögonen för hur viktigt det är med en bra utbildning för vårdpersonal. Det var där och då som jag insåg att jag ville bli vårdlärare, berättar Kristina. Nu när jag är vårdlärare känns det häftigt att komma tillbaka till min gamla skola, som jag har så positiva minnen från, och få mina tidigare lärare som kollegor. Enda nackdelen är att lärarna inte alls fikar så mycket som jag hade trott, säger Kristina samtidigt som hon skrattar.

Fördel att man kan jobba med så mycket

-Om jag hade barn skulle jag rekommendera dom att läsa på Ellwynska. Som elev var det skönt med en liten skola där alla brydde sig om varandra och man aldrig var anonym. Alla mina kompisar från skolan har alla haft lätt att få jobb och många av dom har läst vidare. En del jobbar som undersköterskor och sjuksköterskor och andra har blivit sjukgymnaster och hälsovetare. Stora fördelen med undersköterske-utbildningen är att man kan jobba med så mycket, äldrevård, akutsjukvård, handikappomsorg, demensvård eller inom psykiatrin, avslutar Kristina Wik.

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*