18 februari 2015

Elever till Litauen

Sedan många år tillbaka har Ellwynska skolan haft förmånen att kunna skicka några elever varje år på APL (Arbetsplatsförlagt lärande) utomlands. I Litauen, i staden Pakruojis, finns organisationen SOS Vaikai.  Våra elever får se hur vården fungerar, eller inte fungerar, i ett annat land med helt andra resurser än i Sverige.

Läraren Claes
Lärare Claes Söderberg på barnhemmet i Pakruojis, Litauen. Bilden är tagen på en tidigare resa till SOS Vaikai.

SOS Vaikai stödjer familjer och institutioner som hjälper familjer. De stödjer också ett barnhem , ett sjukhus och ett kulturcenter. Detta gör de dels genom att samla in och skänka till exempel husgeråd och lakan eller kläder. Organisationen har också en second-hand butik för att få in pengar till nödvändigheter till utsatta barn och familjer.

Måndag den 23 februari reser fem elever och två lärare över till Litauen igen. Lärarna för att stanna under en vecka och hjälpa eleverna att installera sig och få kontakt med sina praktikplatser. Våra elever kommer att ha sitt hem i en lägenhet hos SOS Vaikai under sin 24 dagar långa vistelse i landet. De kommer att göra APL dels på ett barnhem och dels på ett sjukhus, halva tiden vardera så alla elever får båda erfarenheterna.

Linn, Johannes, Jessica, Ida och Johanna
Linn, Johannes, Jessica, Ida och Johanna

De fem elever som reser i år heter Linn, Johannes, Jessica, Ida och Johanna. De ansökte om att få åka och blev utvalda. Förberedelserna har inneburit en del vaccinationer, samtal med kurator och att läsa på om Litauen och landets historia. Alla har dessutom tagit del av föregående elevers resor under redovisningar på skolan. Något som dessa fem kommer att genomföra när de kommer hem.

Tills vi kan rapportera vidare om resan rekommenderar vi att ni läser elevernas blogg: http://litauenapl.blogg.se

Skicka ett tips om sidan till någon
Ellwynska skolan
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-569 93
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Ellwynska skolan
* = Obligatorisk uppgift
*