Matförgiftningar

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad när du ätit ute eller av någon mat som du har köpt hem bör du så fort som möjligt anmäla detta till oss på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Så här gör du om du blivit matförgiftad

Kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen så fort som möjligt om du tror att du blivit matförgiftad av mat från restaurang, butik eller annan livsmedelsanläggning. Det är viktigt att du kontaktar oss, eftersom vi med din hjälp kanske kan hindra att fler blir sjuka. Om du har mat kvar som du tror att du blivit sjuk av – spar den kyld. Den kan behövas vid provtagning.

Innan du anmäler

Tänk igenom och förbered dig så att du kan svara på följande frågor i din anmälan:

  • Var köpte du maten eller var åt du den? För att kunna göra en utredning behöver vi namn och adress på butiken eller restaurangen.
  • Vad bestod måltiden av (inklusive dryck)?
  • När åt du maten (datum och klockslag)?
  • Deltog fler i måltiden? Hur många?
  • Åt alla samma mat?
  • Hur många blev sjuka?
  • När blev du sjuk, vilka symtom hade du och hur länge varade symtomen?
  • Vad åt du mer under det dygn du blev sjuk?
  • Har du någon allergi eller överkänslighet?
  • Äter du någon särskild kost, till exempel vegetariskt eller vegankost?

Symtom
De vanligaste symtomen vid matförgiftning är magont, illamående, diarréer och/eller kräkningar. Mat­förgiftningar orsakas oftast av bakterier eller virus. Det kan ta allt från en halvtimme upp till tio dagar innan man blir sjuk. Oftast blir man sjuk inom ett dygn. Efter en matförgiftning blir man ofta helt återställd.

Om besvären inte går över efter några dygn bör du ta kontakt med din vårdcentral för rådgivning.

Skicka ett tips om sidan till någon
Samhällsbyggnadsförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Telefon: 0150-577 00
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*

Mer information

Blanketter livsmedel