Mat och måltider i Katrineholm

Barn tar mat i skolbespisningen. Foto Hanna Maxstad

I Katrineholm produceras, serveras och levereras mat med omsorg om både människor och miljön. Goda, bra måltider ger nöjda matgäster, stolt personal och kan hjälpa till att förbättra resultaten i hela verksamheten.

Måltidspolitiska programmet

Måltiderna ska vara ett av livets glädjeämnen, och maten ska ge den energi och de näringsämnen som varje person behöver. Därför ska måltiderna vara vällagade och näringsriktiga och ätas i en trevlig miljö så att hela måltidsupplevelsen blir positiv.

I Katrineholms kommun arbetar vi utifrån ett måltidspolitiskt program. Det är en vägledare för hur kommunen ska arbeta med de olika måltidsfrågorna i verksamheterna.

Festdukat bord.

Katrineholms måltidspolitiska program sätter gästen i fokus. Det handlar alltså om hur nöjda gästerna är med maten, deras möjlighet att välja mellan olika maträtter, förbättrad måltidsmiljö och anpassad schemaläggning för elever och måltidsordning för äldre. Maten ska också vara livsmedelssäker ur hygiensynpunkt.

Klimatsmart Ekomat

Katrineholm kommuns ambition är att måltiderna som serveras i våra skolrestauranger, ska vara klimatsmarta (långsiktigt hållbara för miljön) och producerade med högt ställda krav på etik. Klimatsmart Ekomat är en modell för att servera mat från kommunens kök som till högre andel är ekologisk, närproducerad och framförallt hållbar för miljön. Vi lagar nästan all mat från grunden, använder råvaror som är aktuella för årstiden och arbetar aktivt för att minska matsvinnet.

Händer som håller handplockade tomater. Foto Hanna Maxstad

Målsättningen i projektet Klimatsmart ekomat är att nå 40 % andel ekologiska livsmedel och 15 % andel närproducerade varor inom de närmaste åren. Vi ligger i dag på 33 % ekologiskt och 9 % närproducerat.

Lagat från grunden

Våra gäster är vårt första och största fokus. Måltidsmiljön är lika viktig som maten och Katrineholm satsar ordentligt genom utbyggnader och renoveringar. Vi serverar rejäl, hemlagad mat, med färre tillsatser. I Katrineholm får kockarna använda sin kompetens och gör till exempel:

  • Hembakat bröd
  • Egenpanerad fisk
  • Hemgjorda köttfärsbiffar
  • Vegetariska maträtter från grunden
  • Egen sylt, sås, buljong & ketchup

Delvis uppskivat, nybakat bröd, hemkärnat smör och sallad.

Ekologiska och närproducerade varor

Vi arbetar för ett hållbart samhälle och för att ta vårt ansvar för vår jord. Det innebär att vi värnar om en hållbar konsumtion med obesprutade livsmedel. Ett urval av de ekologiska varor som vi använder oss av och serverar är:

  • Mjölk- & mejerivaror
  • MSC-fisk
  • Ägg
  • Pasta & ris
  • Mjöl & gryn
  • Kaffe
  • Ketchup
  • Bananer
  • Nötkött
  • Bröd
  • Vitkål, morötter & en del andra grönsaker
  • Smörgåsgurka, rödbetor med mera

Närproducerat

För att minska transporterna och belastningen på miljön så använder vi oss mycket av närproducerat, det medför också att vi stärker det lokala näringslivet. De närproducerade varor som vi använder oss av och serverar är: 

  • Vitkål
  • Köttfärs
  • Lokalt viltkött
  • Lokalt lammkött
  • Vissa grönsaker
  • Kyckling
  • Rapsolja
  • Vetemjöl
  • Honung
  • Egen falukorv

Svenska råvaror

Vi värnar om de svenska bönderna och vill hålla en lokal förankring med god kvalité. Att köpa svenskt är även miljömässigt mer hållbart med korta transporter och god djurhållning. Därför använder vi oss av svenskt i form av:

  • Kött
  • Köttfärs
  • Kyckling
  • Spannmål
Skicka ett tips om sidan till någon
Service- och teknikförvaltningen
Postadress: 641 80 Katrineholm
Växel: 0150-570 00
Kontaktformulär Meddelandet skickas till: Service- och teknikförvaltningen
* = Obligatorisk uppgift
*