12 december 2013

Elever på Tallåsskolan blev Årets Problemlösare

Grattis till eleverna i Tallåsskolans 8c2 som blev Årets Problemlösare i region mitt, med sitt förslag till barnsäkerhet i hemmet! Elevernas förslag innebär att lådor och skåp ska kunna låsas via mobilnätet, en lösning som tilltalade både uppdragsgivaren Ericsson och Problemlösarna.

Den 12 december var det prisutdelning i tävlingen Årets Problemlösare i region mitt. Två av de fyra pristagarna från Tallåsskolan, Oskar och Hibaaq, fick ta emot priset på 10 000 kronor från teknikföretagens representant Sofia Rosu.

Pengarna ska gå till en klassresa i teknikens tecken. Klassen och skolan fick också ta emot varsitt diplom för sina insatser i tävlingen. Personal från Ericsson i Katrineholm fanns på plats och bjöd på tårta.

Uppdraget

Ingenjörsuppdraget från Ericsson bestod i att ta fram smarta lösningar för saker i hemmet som kan kopplas upp till mobilnätet.  Klassens smarta lösning för barnsäkerhet, som de jobbade fram under hösten 2013, tilltalade både företaget Ericsson och Problemlösarna, som bestämde att priset skulle tillfalla eleverna i klass 8c2 för den genomtänkta lösningen att låsa skåp och lådor via mobilnätet.

Juryns motivering

"Årets Problemlösare Oscar, Hibaaq, Jinow och Rahoz ifrån Tallåsskolan har i linje med företagets visioner skapat genomtänkta kommunikationslösningar i hemmet. Arbetet ger ett gediget intryck och lösningen tyder på ett stort mått av nytänkande. Gruppen får ett stort plus för miljötänkande och inslag av välgörenhet."

Miljötänkandet bestod i att ett träd ska planteras för varje producerad enhet, och inslaget av välgörenhet i form av att en viss summa per enhet ges till en barnfond.

Ytterligare två grupper från Tallåsskolan nominerades

Bland skolans åtta tävlande grupper, blev ytterligare två grupper från Tallåsskolan nominerade. Den ena hade skapat en lösning för utfordring av djur på distans för lantbruket. Den andra en surfplatta som på distans ska kunna vara uppkopplad till datorn hemma, D-tablet.

Totalt 50 klasser med 1 000 elever i hela landet har varit med i tävlingen, uppdelad på fem regioner.

Om Problemlösarna

Problemlösarna – Sveriges störigaste klass är ett konkret lektionsmaterial till teknikundervisningen. Det utgår från riktiga uppdrag från svenska teknikföretag. I projektet får elever i åk 8-9 prova på att jobba som ingenjör – på riktigt – samtidigt som de motiveras att nå målen i kursplanen.

I höstens omgång deltog ett trettiotal företag. Eleverna löste sina ingenjörsuppdrag under några veckor fram till november. Då blev det dags att redovisa lösningarna företagen. Efter redovisningen, nominerade företagen eleverna till tävlingen Årets Problemlösare". En vinnare utsågs i var och en av Teknikföretagens regioner.

Det är Teknikföretagens medlemsföretag som står bakom Problemlösarna.

Läs mer om Problemlösarna via länken i högermenyn