/

Publicerad:

Beslut i korthet från vård- och omsorgsnämnden

Detta är en sammanfattning över beslut på vård- och omsorgsnämndens samman­träde den 25 april 2024. De fullständiga besluten finns i protokollet som läggs ut på webbplatsen cirka en vecka efter sammanträdet.

Riktlinjer för insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Nämnden beslutade att godkänna förvaltningens förslag till riktlinjer för insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Förvaltningen har tagit fram förslag till riktlinjer för insatser enligt LSS. Riktlinjerna syftar till att skapa ett enhetligt och likvärdigt arbetssätt vid prövning av stöd för målgruppen inom LSS inom nämndens ansvarsområde och ska också fungera som vägledning i arbetet med prövningsförfarande och skapa förutsättningar för att enskilda medborgare bemöts av en rättssäker myndighetsutövning.
Riktlinjerna utgår från aktuella lagrum, förarbeten, föreskrifter, rättspraxis och andra relevanta dokument.

Ändrad kommunal timersättning till externa utförare för personlig assistans enligt LSS

Nämnden beslutade godkänna förvaltningens förslag att höjningen av timbeloppet ska följa den årliga procentuella höjningen som gäller assistansersättningens schablon­belopp. Höjningen för båda nivåer ska göras vid samma årliga tidpunkt som schablonbeloppet.

I september 2021 beslutade nämnden att införa ett kommunalt timbelopp för ekonomisk ersättning per assistanstimme. Ersättningen gäller för enskilda med beslut om personlig assistans genom kommunen enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och som köper sin assistans genom en assistansanordnare.

Förvaltningen föreslår nu att höjningen av det kommunala timbeloppet, för båda nivåer, ska följa den årliga procentuella höjning som gäller assistansersättningens schablonbelopp. Höjningen för båda nivåer ska göras vid samma årliga tidpunkt som schablonbeloppet.

Åtgärder utifrån analys av kostnader för korttidsvård

Nämnden beslutade att ställa sig bakom förvaltningens bedömning och uppdra åt förvaltningen att inleda arbete utifrån föreslagna åtgärder.

Kostnad per brukare (KPB) är en metod för att beräkna kommunens kostnader för olika insatser och hur dessa insatser kan knytas till den enskilda brukaren.
KPB visar att Katrineholm har en hög konsumtion och höga kostnader för korttidsvård i jämförelse med andra kommuner. Därför beslutade vård- och omsorgsnämnden i juni 2023 om en fördjupad analys och förslag till eventuella åtgärder på kort och lång sikt.

Förvaltningen har kartlagt den nuvarande utformningen av korttidsvården för äldre och föreslår följande åtgärder:

  • Revidera styrande dokument om korttidsvården i syfte att tydliggöra verksamhetens syfte och mål och kommunala hälso- och sjukvårdsansvar.
  • Omfördela resurser från vård-/boendeplatser som internt benämns ha palliativ inriktning och dagrehabiliteringen i syfte möjliggöra mobila arbetssätt.

Åtgärderna bedöms vara ett första steg mot att korttidsvård blir ett tydligare uppdrag som under begränsade perioder verkställs utifrån behov om rehabilitering och omvårdnad efter sjukhusvistelse, trygghetsplatser och växelvård. Förvaltningens långsiktiga målsättning blir att skapa förutsättningar för att omvandla korttidsplatser till permanenta platser - särskilt boende för äldre.

Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Nämnden beslutade att godkänna kvalitetsgranskningen av läkemedelshantering för 2023 samt de förbättringsåtgärder som föreslås.

Vårdgivaren ska säkerställa att hanteringen av läkemedel i verksamheten kvalitetsgranskas varje år. Kommunerna i Sörmland har ett gemensamt avtal med utförare av kvalitetsgranskningen.

Yttrande över gemensam finansiering av stöd för en kunskaps­baserad socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård

Nämnden beslutade att ställa sig bakom SKR:s rekommendation om gemensam finansiering av stöd för en kunskaps­baserad socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har beslutat om förnyad rekommendation om gemensam finansiering för det gemensamma arbetet med stöd för en kunskapsbaserad socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård 2025-2028. Vård- och omsorgsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över rekommendationen till kommunledningsförvalt­ningen.

Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig bakom SKR:s rekommendation.

Förslag om ändrade hyror för Furuliden och Norrgläntans nyrenoverade avdelningar

Nämnden beslutade föreslå fullmäktige att ändra hyrorna för Furuliden samt Norrgläntans nyrenoverade avdelningar enligt förvaltningens förslag att gälla från den 1 augusti 2024.

Renovering pågår av Furulidens vårdboende och inflyttning planeras till augusti/september 2024. Renovering pågår även av Norrgläntans demensboende och inflyttning beräknas ske från augusti 2024 i de avdelningar som är färdigrenoverade.

Vård- och omsorgsförvaltningen har därför tagit fram ett förslag till ändrad hyra för Furuliden och Norrgläntan. Förslaget innebär att hyrorna blir desamma som för hyrorna på nyrenoverade Strandgården. Hyrorna regleras i styrdokumentet KFS 4.13 Avgifter inom vård- och omsorgsnämndens verksamhet som beslutas av fullmäktige.

Svar på ledamotsinitiativ om att minska förbrukning av engångsartiklar

Nämnden svarade att fortsatt följsamhet till avtal och miljömål bedöms vara den bästa lösningen för att ytterligare minska användningen av engångsmaterial och plast.

Göran Svenningsson (V) har tidigare lämnat in ett ledamotsinitiativ med förslag om att förvaltningen undersöker möjligheten att minska förbrukningen av engångsartiklar av plast samt användning av kemiska och kosmetiska produkter.

Valärenden

Nämnden valde Maxemilian Maxe (M) som ny ersättare i enskilda utskottet samt Anders Karlsson (M) som ny kontaktpolitiker för Norrgläntan.

Rapport av ej verkställda beslut första kvartalet 2024

Nämnden beslutade att godkänna rapporten av ej verkställda gynnande nämndbeslut och överlämna den kommunfullmäktige och revisorerna.

En gång per kvartal ska nämnden rapportera alla gynnande nämndbeslut som inte verkställts inom tre månader till Inspektionen för vård och omsorg, revisorerna och fullmäktige. Vid rapporteringstillfället fanns följande ej verkställda beslut:

Äldreomsorg

  • Särskilt boende 1 (kvinna)
  • Dagverksamhet 2 (män)

Omsorg till personer med funktionsnedsättning

Beslut enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

  • Biträde av kontaktperson 10 (3 kvinnor, 7 män)

Beslut enligt socialtjänstlagen

  • Bostad 2 (1 kvinna, 1man)
  • Kontaktperson 3 (1 kvinna, 2 män)

Månadsrapport februari och mars 2024

Nämnden beslutade att lägga månadsrapporterna till protokollet.

Vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram månadsrapport för februari och mars. Rapporterna redovisar väsentliga händelser, ekonomi och personal.